Kefir Nedir Yararları Nelerdir
Kefir, Kuzey Kafkasya kökenli probiyotik bir süt ürünüdür. Yüz yıllardır süre gelen bir geleneğin ürünüdür. Probiyotik gıdalar bağırsakta bulunan yararlı mikroorganizmaların faaliyetini artırarak sindirimi kolaylaştırır ve aynı zamanda antioksidan özelliği ile de vücut direncini artırarak sağlıklı yaşama katkı sunar.
Kefir sütün fermantasyonu (mayalanması) sonucu ortaya çıkan bir gıda ürünüdür. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için besin değeri oldukça yüksektir. Başta B12 olmak üzere bütün Bgrubu vitaminleri, kalsiyum, folat ve K12 vitaminlerini içerir. Bu özelliği ile de gelişmekte olan çocukların, diş, kemik ve kas gelişiminde fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda zeka gelişiminde de olumlu etkileri vardır.
Kefirin antioksidan özelliğinin yanı sıra probiyotik, antibakteriyel ve antialerjen özellikleri de vardır. Kefirin bileşimindeki özel maddeler bağırsak florasına uyum sağlayarak sindirim problemlerini önler. Özellikle taze tüketilmesi önerilir, mayalandıktan 36 – 48 saat sonra tüketilmesi durumunda kabızlığa neden olur.
Kefir, iç organlarımızın salgı dengesini artırarak (pankreas, böbrek üstü bezi, safra kesesi, vb) vücudumuzun kan dolaşımı üzerinde olumlu etki yapmasını sağlar.
Kefir ayranla süt arasında bir içecek olmakla beraber mayhoş bir tada sahiptir, kefiri günde yarım litre tüketerek zinde kalabilirsiniz. Kefiri marketlerde bulabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Kefir mayalamak yoğurt yapmaya benzer bu noktada önemli olan dışardan alacağınız kefir mayalarının bakteri analizi yapılmış olmasıdır. Güvenilir kefir mayaları ile yoğurt mayalar gibi süt ile homojen olarak fermantasyona bırakılır. Sonrasında elde etmiş olduğunuz kefir taneleri ile bu olayı tekrarlayabilirsiniz. Eğer kefirin tadını beğenmiyorsanız içine damak zevkinize göre meyve parçacıkları ilave ederek de tüketebilirsiniz.
Sağlıklı Günler Dilerim