Ağız Kokusu Nedenleri Ve Tedavisi
Hayata dair her türden paylaşımların yapıldığı sitemizde birçok faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için ağız kokusu nedenleri ve tedavi yollarını inceledik. Ağız kokusundan muzdarip olanlar için faydalı bilgiler içeren yazımızı keyifle okumanız dileğiyle.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/emekcecomm/
Mobil uygulamamızı google play store dan indirebilirsiniz: https://play.google.com/store/search?q=emekce.com
Ağız Kokusunun Tanımı ve Türleri:
Ağız kokusu genellikle çoğu insanın karşılaştığı büyük bir sağlık problemdir. Ağız kokusu iki gruba ayrılır. Birincisi fizyolojik ağız kokusudur ikincisi ise hastalıklardan kaynaklanan ağız kokusudur. Fizyolojik ağız kokusu insanların öğünlerden sonra ve sabah uyanınca karşılaştığı olağan ağız kokusudur, bu bir hastalık belirtisi değildir. Bunun dışında karşılaşılan ağız kokusu patolojik ağız kokusu olarak adlandırılır.
Ağız Kokusu Sebepleri:
Ağız kokusu yüksek oranda ağız kaynaklı nedenlerden meydana gelir. Bunun dışında diğer nedenler ise şöyle sıralanır:
-Üst solunum sistemi kaynaklı
-Sindirim sistemi kaynaklı
-Metabolizma kaynaklı
Ağız kokusunun birçok özel sebebi vardır. En önemli sebebi ağız temizliğidir. Düzenli fırçalanmayan dişler ve bakımı yapılmayan ağızdan kaynaklanır. Protez diş kullanan kişilerde şiddetli ağız kokusu görülmektedir. Temizliği yapılmayan diş protezlerinin yaptığı koku normale göre çok daha fazladır. Dil üzerinde ve diş arasında kalan besin kırıntıları da ağız kokusuna sebep olur. Sigara ve üst solunum sistemini etkileyen zararlı maddelerde ağız kokusuna sebep olur. Diğer sebepler ise genellikle hastalıklardan kaynaklanan sebeplerdir. En bilindik örnekleri ise şeker hastalığından ve böbrek yetmezliğinden kaynaklanan ağız kokularıdır. Şeker hastalığından kaynaklanan koku aseton kokusuna böbrek yetmezliğinden kaynaklanan koku ise balık kokusuna benzer.
Ağız kokusunu önlemenin çeşitli yolları vardır. Fizyolojik ağız kokusunun önlemek için uzmanlar tarafından tavsiye edilen en güzel çözüm günlük su tüketimini artırmaktır. Tükürük bezi tükürük sıvısı üreterek ağız kokusunu önler, su tüketimi ile tükürük bezlerinin kuruması önlenir. Fizyolojik ağız kokusunun önlenmesi için bir diğer çözüm yolu ise düzenli bir şekilde diş fırçalanması ve ağız temizliğinin yapılmasıdır. Ağız temizliği sadece gargara ile yapılmamalıdır. Gargara iple ve fırça ile desteklenmelidir. Aksi takdirde ağız kokusunu önlemek yerine daha da artırmış olursunuz.
Sağlıklı Günler Dilerim…