Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?
Bayramlarda ve özel günlerle sıklıkla tüketilen baklava, lokma gibi tatlılara lezzet veren şerbetlerin yapımında dikkat edilecek bazı püf noktaları vardır. Özel bir günde seçilen yemek tarifi ile birlikte ikram edilecek tatlının, lezzetli bir tamamlayıcı niteliği taşıması için şerbetinin özenle hazırlanması gereklidir.
Baklava Şerbetinin Farkı
Bütün şerbetli tatlıların şerbet kıvamı birbirinden farklıdır. Örneğin revani, şekerpare gibi tatlıların şerbeti çekebilmesi için, hazırlanan şerbetin aşırı derecede sıcak ya da yoğun kıvamlı olmaması gerekir. Mayalı hamurdan yapılan lokma benzeri bir tatlıda ise, aksine su gibi cıvık olmayan, yoğun kıvamlı bir şerbet kullanılmalıdır. Baklava gibi her bir katı ayrı hamurdan ince ince açılmış, hamur katmanları ince ve sert olan tatlılara dökülecek şerbetin ise orta sıcaklıkta olması gerekir. Baklavalara şerbet dökülürken, hazırlanmış baklavanın soğuk olması da başka bir detaydır. Bu sayede baklava şerbeti emerken bir yandan da gevrek yapısının korunması sağlanır.
Baklava Şerbetinin Hazırlanışı
Yapılacak 2 kilogramlık bir baklava için, 3 su bardağı su, 3 su bardağı şeker ve bir bütün limonun suyu bir tencereye koyulur. Bir çay kaşığının yarısı kadar tuz eklenerek karıştırılır. Kaynayınca ocağın altı kısılır ve yarım saat daha kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Bu aşamada şerbetin ayarını tutturmak oldukça önemlidir. Baklava hamurunun gevrek yapısının bozulmaması için şerbet biraz koyu bir kıvama sahip olmalıdır. Bu sayede hamurun, şerbeti hemen içine çekip yumuşaması önlenir. Baklavanın daha gevrek olması isteniyorsa şerbet biraz soğuduktan sonra dökülür. Eğer daha yumuşak bir baklava isteniyorsa ya da baklavanın yapısı itibariyle hamuru normalden kalın ve doygun ise şerbet ocaktan alınır alınmaz dökülür. Şerbeti dökülen baklava yaklaşık 15 dakika içerisinde tüketmek için hazır hale gelir.