Çocuk Psikolojisi Nelerden Etkilenir?
Aile İlişkileri
Çocuk ilk eğitimini aileden aldığı için aile içindeki davranışlar çocuk psikolojisi üzerinde oldukça önemlidir. Çocuk anne ve babasından ne görürse onu yapmaya eğilimlidir. Çünkü aynı evin içinde yaşadığı bu iki insanı kendine örnek olur. Anne ve baba da bunu bildiklerinden çocukların gelişimini ve psikolojisini etkileyecek tarzda davranışlarda bulunmamalıdır. Çocuklar her şeyi öğrenmeye çok meraklı olduklarından anne ve babalarına sürekli soru sorarlar. Bir şeyi ilk kez öğreniyorlarsa da bu akıllarında daha kalıcı olur. Bu yüzden ebeveynler çocuklarına bir şey öğretirken çok dikkatli olmalıdır. Aksi takdirde yanlış öğretilen bir bilgiyi sonradan değiştirmek hem zor olacak hem de çocuk için sancılı bir süreç olacaktır.
Anne babanın birbiriyle ilişkisi çocuğun psikolojisi üzerinde önemli rol oynar. Tartışma içinde büyüyen bir çocuk arkadaşlarıyla kavga eder, dövüşür. Sevgiyle büyüyen bir çocuk insanları sevmeyi, onlara değer vermeyi öğrenir. Bazen aileler çocuklarının gözü önünde farkında olmadan yanlış bir davranış sergileyebilirler ve çocuk da bunu zihnine yerleştirir. Bu yanlışı sonradan düzeltmek için çocuğa psikolojik baskı uygulamamak gerekir. Aksi takdirde bu çocuğu ruhsal açıdan daha olumsuz etkiler. Anne baba çocuğun yanlış davranışını düzeltmek için hatasını sürekli dile getirmeli, ancak bunun da aniden düzelmesini beklememelidir.
Çocuğun Her İstediğini Yapmak
Çocuğun çok küçük yaştan itibaren her istediğinin yerine getirilmesi de çocuğu psikolojik açıdan etkiler. Anne babasının her istediğini yaptığını gören çocuk, anne babasından hariç diğer ilişkilerinde de bunu bekler. Kendini diğerlerinden üstün görmeye başlar. Öğretmeninin en çok onunla ilgilenmesini ister, arkadaşlarıyla oynarken lider olmaya çalışır. Her istediği yapılan çocuk bencilleştiği için diğer insanlardan da anne babasının gösterdiği gibi bir tutum bekler. Bunu göremediğinde de üzülür, psikolojik açıdan olumsuz etkilenir ve durumu kabullenmekte zorlanır.