Dış Gıcırdatma Nedenleri Ve Tedavisi
Emekce.com olarak hergün hayata dair faydalı bilgiler paylaşmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda sizler diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisini inceledik ve faydalı olabileceğini düşündüğümüz yazımızı paylaştık. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle.
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/emekcecomm/
Mobil uygulamamızı google play store dan indirebilirsiniz: https://play.google.com/store/search?q=emekce.com
Diş Gıcırdatma
Diş hekimliğinde bruksizm olarak da geçer. Hastaların genelde uyku esnasında yaptığı rahatsız edici ses çıkaran bir eylemdir. Diş gıcırdatma diğer adıyla bruksizm bilinçsizce yapılır ve hasta dişini gıcırdattığını fark etmez. Bu durum hastada nadiren görülebileceği gibi alışkanlık haline de gelmiş olabilir.
Özellikle dolgulu dişler olmak üzere hastaların dişleri çeneyi sıkmak nedeniyle dişleri kırılabilir. Buna protez gibi yapay dişler de dahildir. Uykuda istemsiz bir şekilde sık sık yapılan diş gıcırdatmalar uyanıldığında şiddetli eklem ve kas ağrılarına neden olur.
Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Neden Oluşur?
Diş gıcırdatma (bruksizm) hem fiziksel hem psikolojik nedenlidir. En büyük nedeni ise stresli yaşamdır. Öğrencilerde sınav dönemlerinde daha sık görülür. Stersten uzak durmak psikolojik açıdan önemlidir dolayısıyla dişler için de önemlidir.
Diş Gıcırdatmanın (Bruksizm) Belirtileri
Bireyler dişlerini genelde geceleri gıcırdattıkları için diş gıcırdatması birkaç şekilde anlaşılır.
Eğerki dişlerin çiğneme yüzeyi aşınıyorsa ve uyandığınızda ağzınızı kumumsu partiküllerden dolayı temizleme ihtiyacı duyuyorsanız yüksek ihtimalle diş gıcırdatılıyordur. Bu tip rahatsızlıklar erken teşhis için önemlidir. Hastalığın ileri seviyelerinde dişlerde hassasiyet artar çünkü dişin aşınması devam ettikçe mine aşınır ve diş siniri açığa çıkar. Dişlerin arası açılabilir hatta sallanıp düşebilir. Diş gıcırdatması için tedavi geçiştirilmemelidir. Çürüğü olmayan dişler kaybedilebilir.
Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nasıl Tedavi Edilir?
Her hastalıkta olduğu gibi bruksizmde de erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ile diş kayıpları önlenebilir. Öncelikle diş gıcırdatmaya neden olan stres ortadan kaldırılmaya çalışılır. Aşınma nedeniyle oluşan estetik ve fonksiyonel eksiklikler diş hekimliği yöntemleri ile tedavi edilir. Yetişkinler için olası bir diş gıcırdatmada yeniden aşınma olmaması için gece plağı kullanımı başlatılabilir.
Daha fazla ilerlemiş olan hastalıklarda cerrahi işlem yapılabilir. Tedavi sürecinde diş hekimliği ve fizyoterapi randevuları birlikte götürülebilir, çene egzersizleri ile kas ağrıları dindirilebilir ve de istemsiz diş gıcırdatma engellenebilir.