Hamilelikte Kilo Kontrolü Mümkün Mü?
Gebelikte Kilo Kontrolü
Hamile kadınların kilo kontrolü yapabilmesi oldukça mümkündür. 9 aylık bir süreçte yaklaşık ortalama 12,5 kg kadar kilo alınması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek için de gerekli görülen besinlerden yeterli kadar tüketilip aşırıya kaçınılmamalıdır. Kilo kontrolü sağlayabilmek için doktor gözetiminde bulunulmalıdır.
Aylara Göre Kilo Dağılımı
Gebelik 3 trimestera(dönem) ayrıldığında kilo kontrolü daha kolay ve başarılı bir şekilde bireyler tarafından da sağlanabilir. İlk trimesterda(ilk 3 ay) alınması gereken kilo miktarı yaklaşık 1-2 kg kadardır. Daha sonra ikinci trimesterda(3-6.ay) alınacak kilo en fazla haftalık 0,5 kg kadar olmalıdır. Son trimesterda (6-9.ay) ise haftalık 0,3 kg’lık bir artış göze batmayacaktır. Toplamda bir birey gebeliği süresince 6-7 kilo kadar almış olması anne çocuk açısından yeterlidir. Bebeğin ve plasentanın ağırlığı ile vücuttaki ödemin(şişliğin) varlığı düşünüldüğü zaman, aynı zamanda göğüslerin süt ile dolması ve rahimin de ağırlık kazanmasıyla bu oran 12,5-16 kg civarında olacaktır. Kilo almak demek sadece gebelerin yediklerinin depolanması olmayıp başka alternatif kilo yapılarının da olması demektir. Dolayısıyla gebelik sağlıklı bir şekilde sonlandırıldığı zaman, kişiden kişiye göre değişen 5-6 kg’lık kısım kendiliğinden; bebek ve plasentanın çıkmasıyla, suyun boşalmasıyla birlikte gidecektir.
Dikkat Edilmeli
Dikkat edilmesi gereken hususlar kişiden kişiye değiştiğidir. Belirtilen değerler normal şartlar altında, normal bir bireyin alması gereken kilodur. Aşırı zayıf bir bireyin normal bireyden daha fazla kilo alması gerekmektedir. Bu değer yaklaşık olarak 18 kg kadar artabilir. Normalden daha kilolu bireyler en fazla 9 kg, normalden çok daha fazla kilolu bireyler ise 6 kg kadar kilo alabilirler. Bunun sebebi bireyin depolarının(vitamin, mineral vb.) dolu olmasıyla ilişkili olup bebeğin kilosu ile de alakalıdır.