| |

Hayvansal Yağlar Kilo Aldırır Mı?

 

Hayvansal Yağların Kilo Alımına Etkisi

 

Mevcut kiloya katkıda bulunan alışkanlıkların başında hayvan ürünlerinde bulunan doymuş yağ tüketimi gelmektedir. Hayvansal yağlarda bol miktarda bulunan doymuş yağın özellikle zayıflamak isteyen kişiler tarafından daha az tüketilmesi gerekmektedir.

 

Doymuş Yağ Nedir?

 

Doymuş yağlar kötü yağ formları olarak kabul edilir. Bunun nedeni, doymuş yağların toplam kan kolesterolüne ve kalp hastalığına katkıda bulunan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü etkilemesidir. Doymuş yağların besin kaynakları et, süt, yumurta ve deniz ürünleri gibi hayvansal ürünleri içerir. Özellikle kilo vermeye çalışırken, doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal yağ içerikli besinler kilo kaybı çabalarına zararlı etki yaratabilir. Yüksek doymuş yağ oranına sahip gıdalara örnek olarak hayvan etleri (özellikle sığır eti yağı), tereyağı ve birçok işlenmiş hazır gıda (sucuk, sosis) örnek olarak verilebilir. Her gün tüketilen doymuş yağ miktarı mümkün olduğunca az olmalıdır. Amerikan Kalp Derneği, günlük toplam kalorinin% 7’sinden fazlasını doymuş yağlı gıdalardan tüketilmesini önermektedir.

 

 

Hayvansal Yağ Yerine Ne Tercih Edilmelidir?

Amerikan Kalp Derneğine göre, özellikle diyet yapanların yüksek yağlı hayvansal ürünleri tüketmek yerine, tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlar olarak bilinen sağlıklı yağ kaynakları ile değiştirmeleri gereklidir. Bu yağları bitkisel yağlar, balıklar ve fındıklar içerir. Yüksek yağlı etleri yemek yerine, bu ürünleri düşük kalorili, yüksek proteinli kaynaklar olan fasulye veya baklagiller ile değiştirmek önemlidir.

 

Kilo kaybı çabalarını etkilemenin yanı sıra, doymuş yağ alımının artması, kalp hastalığının oluşmasına katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, yüksek kan kolesterol düzeyleri, kalp damarlarında birikintilerin oluşmasına ve kan akışını kısıtlamasına neden olmasıdır. Bu da ölümle sonuçlanabilecek kalp krizine sebep olabilir. Belirli aralıklarla kan testi yaptırarak kolesterol seviyesinin kontrol edilmesi ve eğer seviye yüksekse hayvansal yağ tüketimi yerine sağlıklı yağ kaynaklarını içeren besinler tüketilmelidir.

Similar Posts