Müşterilerin Ürün İade Hakları Nelerdir

 

Günümüzde artık çoğu alışverişimizi internet üzerinden sağladığımız bu dönemde, memnun kalmadığımız ürünler, haklarımızı bilmediğimiz takdirde, cebimize zarar vermekte. Bu yüzden ki bilinçli bir müşterinin haklarını da bilmesi gerekir.

Nedir Bu Haklar?

Cayma hakkı, nedir? Müşterinin herhangi bir yapılan sözleşmede, bir gerekçe sunmadan ve bu durumdan dolayı da, herhangi bir cezai işlem uygulanmadan cayma durumudur. Bu anlaşma da tüketici sözel olarak, iradesini geri alabilir. Tüketicinin Korunması Hakkında bulunan kanunda, mağazalardan alınan ürünlere cayma hakkı verilmemiştir. Tabi ki ürünü aldığınız mağazalar kendi protokollerinde, böyle bir imkanı tüketicisine sunabilir. Alışveriş yapmadan önce mutlaka danışmanızda fayda var. Çünkü bazı mağazalar on beş gün içerisinde almış olduğunuz ürünü geri iadesini kabul ediyor.

İnternet Üzerinden Siparişlerde, Ürün İadesi.

Tüketicinin Korunması Hakkında bulunan kanunda, bu durum mesafeli sözleşme şeklinde geçer. Mesafeli sözleşme durumlarında satan kişi ile alan kişi eş zamanlı, somutsal bir durum olmaksızın, ürünün uzaktan alışverişinizin sağlanması durumunda, iki taraf da kendi arasında uzaktan iletişim araçlarının kullanılması kaidesiyle yapılan sözleşmedir. Bu durumlarda internet üzerinden alınan herhangi bir ürünü sebepsiz ve hiçbir bedel ödemeden pişmanlık durumundan dolayı iadesi gerçekleştirilir. İnternet üzerinden bu cayma hakkı, kanunen verilmiş bir durumdur, bu yüzden her tüketicinin böyle bir hakkı vardır. On dört gün içerisinde herhangi bir belge, söylev gerekmeksizin, cezai bedel de ödeme durumunda kalmadan cayma hakkına her tüketici sahiptir. Bu hakkı sadece kullanıldığına dair bir geri bildirim satıcıya söylenilmesi yeterlidir. Cayma hakkının kullanım süresinin başladığı zaman, taraflar arasında sözleşmenin gerçekleştiği andan itibarendir. Tüketicinin yükümleri, aldığı ürünü on gün içerisinde satıcıya veya sağlayıcıya geri göndermelidir. Tüketici, cayma süreci içindeyken aldığı ürünü, talimatlara uygun olarak kullandığı takdirde, yaşanan herhangi bir bozulmadan sorumlu değildir. Alınan ürün satıcısından kargoya verilip, tüketiciye gönderildiğinde. Tüketici kargo geldiğinde kontrol etmeli, eğer ambalajında bir bozukluk veya herhangi bir söylenin aksine durum söz konusu olduğunda, bu durumu satıcıya bildirmesi gerekmektedir. Cayma hakkıyla ilgili örnek yazı şu şekildedir;

( Cayma hakkını kullanmak istenildiğinde tüketici tarafından doldurulacak örnek form. )
Kime – ( Bu kısma satıcının ya da sağlayıcının ismi, unvanı, faks numarası, adresi ve mail adresi yer alacaktır. )
Bu form ile aşağıda bulunan malların satışına veya almış olduğum hizmetlerin sunulmasına ilişkin bu sözleşmeden cayma hakkımı kullandığımı sizlere beyan ederim.
Siparişin tarihi veya teslim alındığı tarih –
Cayma hakkında olan konu, ürün veya alınan hizmet –
Cayma hakkında olan konu, ürün veya alınan hizmetin ücreti –
Müşterinin veya Tüketicinin adı ve soyadı –
Müşterinin veya Tüketicinin adresi –
Müşterinin veya Tüketicinin imzası – ( Bu kağıt üzerinde gönderilmesi halinde yapılacak olan bir işlem. )
Son olarak tarih.

Similar Posts