Psikiyatride Müzikle Tedavi
Her insanın dinlediği müzikler farklılık gösterse de ortak olarak varılan bir kanıya ulaşmak mümkündür. Oda ruhsal anlamda dinlediğimiz müziklerin üzerimizde oluşturduğu psikolojik etkiler olduğudur. Yapılan bilimsel çalışmalarda bununla paralellik göstermektedir. Müzik tarih boyunca insan psikolojisini düzeltmede kullanılmıştır. Normalde müzik bir tedavi aracı olmasa da insan psikolojisine doğrudan etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Acı çektiğimizde sevinçli olduğumuz da veya stresli bir anımızda müzik bizler için bir dayanak noktası oluşturmaktadır. Tüm bunların ışığında ortaya çıkan sonuç müziğin gevşetici öfkeyi yatıştırıcı özellikleri olduğunu gözler önüne seriyor. Ve insan psikolojisi üzerinde ki etkileri de gün ışığına çıkıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre müziğin madde bağımlısı insanlar üzerinde de olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Yine yapılan bir başka araştırma da psikiyatri hastaları üzerinde yapılan çalışma müzik terapisinin eğlence terapisinden daha olumlu etkileri olduğu görülmüştür. Yine uyku sorunu yaşayan hastalar üzerinde de olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Müzik terapisi uyku kalitesini artırmaktadır. Uykuya geçme süresini kısaltıp daha rahat bir uyku sürecini tetikler.
Depresyonda Müzik terapisi ;
Depresyonda ki bir hastanın müzik ve ritimler yardımıyla enerjisi artırılarak daha motive bir hale getirildiği görülmüştür. Depresyon da ortaya çıkan bedensel faaliyetlerin yavaşlaması bu sayede engellenmiş olur. Müzik sayesinde beyne gönderilen olumlu sinyaller hastanın içinde bulunduğu değersizlik duygusunu ortadan kaldırabilmektedir.
Bunun yanında müziğin şizofreni de ve madde bağımlılığında da olumlu etkileri olduğu araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.
Müzik hayatın her evresinde dostumuzdur. Sağlıklı kalın …